Çilek Ağacı sitesi "ekolojik çıkarım" adını verdiği yöntemi kullanarak son iki seçim arasındaki oy kaymalarını analiz etmiş.
Kullanılan yöntem, ülke geneli sonuçlarındaki kaymalara bakmaktansa ölçeği ilçelere indirerek daha risksiz varsayımlar yapmaya dayanıyor.
Örnekle açıklayalım. Diyelim ki ülke genelinde MHP'den AKP'ye %2, AKP'dense HDP'ye yine %2 oy kayması yaşandı, ve böylelikle AKP oyu sabit kalırken MHP oyları düştü, HDP oyu arttı. Sonuçlar bazında gözlemlendiğinde bu MHP'den HDP'ye %2 oy kaydığı şeklinde bir yoruma açık olur. Oysa ilçeler bazında bakıldığında varyasyon arttığı için seçmen tercihindeki değişimler kendini daha nokta atış ele verebiliyor.
Bu minvalde yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar aşağıda. Çizgilerin kalınlığı geçişin yoğunluğunu gösteriyor. Sonuçlara göre Selahattin Başkan'ın oy artışındaki en önemli etken, geçen seçim oy kullanmayıp bu seçim sandığa gidenler.
Peki gerçekten böyle midir? Çünkü yine de bu analiz, örneğin bir ilçede oyu Ekmel'e kaymış AKP'lilerle eşit sayıdaki sandığa gitmemiş CHP'li seçmenin, doğrudan "oy vermeyen AKP'li" olarak kategorize edilmesini engellemiyor.
Aynı şekilde, 30 Mart'ta CHP'ye verip şimdi oy vermemiş olarak değerlendirilen seçmen bu kadar fazla olmayabilir. Kimi yerelliklerde 30 Mart'ta CHP'ye gidip şimdi Selo Başkan'a geçen oyları "sandığa gitmeyen CHP'li" hanesine yazılarak, iki seçimde de oy kullanmayan belirli bir grup seçmenin "30 Mart'ta oy vermeyip şimdi Demirtaş'a vermiş" şeklinde kategorize edilmesine yol açmış olabilir. Bu özellikle İstanbul gibi CHP-HDP geçişkenliğini en çok bekleyeceğimiz şehirlerde mümkün, çünkü İstanbul'da ilçe ölçeği yanıltıcı derecede büyük.
O nedenle çalışmada muğlaklık olduğunu kabul ederek değerlendirelim. Yine de yapanların ellerine sağlık.
cilekagaci.com
cilekagaci.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder